Spara både solljus och sommarminnen

Tycker du det ska bli skönt att komma in i rutinerna igen, nu när vardagen tar vid, eller sprang semesterveckorna iväg alldeles för fort?

Vad är det som de flesta av oss saknar mest från sommaren under våra mörkare årstider? Vanligaste svaret är utan tvekan ”Ljuset och värmen!”

Vi är många som sparar sommarminnen att njuta av när hösten kommer. En flaska med sand från favoritstranden eller fina snäckor som ska göra så att sommarkänslan stannar lite längre. Det blev kanske inte så många sparade broschyrer från turistmål som aldrig besökts i Corona-pandemi spåren, utan många har ”hemestrat” på hemmaplan. Som tur är kom sommaren tillbaka, efter en kylig juli, och augusti bjöd på strålande solsken och tropiska temperaturer.

Svårare är det att spara på ljuset och de värmande strålarna från solen…

Ljuset är otroligt viktigt för vår hälsa. Så förutom att plocka fram våra sparade sommarminnen är det viktigt att fylla på med solljus, varva ned och tanka energi även kommande årstid.

Forskning visar att solljuset spelar en viktig roll för vårt välbefinnande. Måttlig exponering i solen minskar till och med risken att dö i förtid. Detta framkommer i en svensk studie som publicerats i tidskriften Journal of Internal Medicine. Studien visar på att kvinnorna som inte solar alls har en dubblerad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom.

Läs mer och lyssna på en intervju som Sveriges Radio publicerat med Pelle Lindqvist, docent vid Karolinska i Huddinge här>.