Statsbidraget till solterapi för bättre demens- och äldrevård

Den 3 mars 2021 utlyste Socialstyrelsen på uppdrag av regeringen möjlighet för samtliga kommuner att ansöka om statsbidrag för att motverka ensamhet bland äldre och för att öka kvalitet i vården och omsorgen om personer med demenssjukdom.

Statsbidraget kan nu vara det perfekta tillfället för att finansiera solterapi på äldreboenden, vårdboenden, särskilda boenden och dagverksamheter i kommuner!

Se mer här>

Koncept med Sunwell solrum har blivit succé på hundratal kommunala och privata vård- och omsorgboenden, äldreboenden, särskilda boenden och dagliga verksamheter för äldre sedan många år tillbaka. Sunwell simulerar solljus inomhus, jämförbart med originalet, men med kontrollerad låg UV-dos. Med starkt ljus upp till 25 000 lux, infraröd värme, inbyggt bakgrundsljud av vågor och integrerad fläkt för briskänsla skapar man en helhetsupplevelse som stimulerar alla sinnen.

Anledningar att vilja investera i solrum kan vara många:

  • Lugnande effekt på de äldre minskar förbrukning av lugnande läkemedel
  • Dementa är svåra att aktivera och pratar inte så mycket. Att sitta i solrum med andra, titta på varandra och ”mysa” blir en social aktivitet
  • Äldre har kanske aldrig rest utomlands utan bara drömt om exotisk semester – kan nu resa till tropiskt ställe om och om igen
  • Äldre som har varit på semester och de med utländsk bakgrund från varmare länder kanske längtar till sol, värme, sandstrand och palmer
  • Solrum med svensk miljö kan hjälpa till att aktivera minne – bilder, dofter och känslan påminner om ungdomen på svensk kust
  • Dementa med sömnproblem använder solterapi för att ”vända” dygnsrytm rätt – dvs hålla sig vakna på dagen och sova på natten
  • Personal och dementa som sitter i rummet samtidigt får även en effektiv friskvård till anställda
  • Solrum underlättar för personalen att få tid till att få fler äldre att komma ”ut” till ljuset. Vissa äldre kan kläs på och gå ut på riktigt, medan andra kan samtidigt få solterapi i rummet.

Sunwell samarbetar med byggbolag och arkitektfirmor som ritar och projekterar nya äldreboenden för att kunna planera in solrum direkt från projektstarten. Att bygga solrum behöver dock inte vara enbart projekt för nybyggnationer.

Sunwell har byggt om flera oanvända gym, möteslokaler och kontor, både på kommunala och privata äldreboenden, till tropiska paradis eller trevliga solrum med faluröda bodar och släta havsklippor. Om det inte finns några lediga rum, skapar Sunwell enklare solhörnor med fondbild som kan bli en del av t ex samlingslokaler för äldre.

Med ökande konkurrens tack vare flera privata aktörer inom äldreomsorgen skapar solterapi en konkurrensfördel som lockar de äldre att välja just det specifika boendet.

Att unna sig solterapi på arbetstiden skapar även en bättre miljö och attraktiv arbetsplats för de anställda. Och stabil personal med god hälsa lönar sig.  Det finns även studier som påvisar minskad sjukfrånvaro hos anställda tack vare det hälsofrämjande solljuset från Sunwell.