Karlstadsbor med funktionsvariation får åka till solen året runt

Konceptet med Sunwell solrum har blivit succé inte bara på hundratals vård-, omsorg- och äldreboenden, men blir alltmer populär även inom daglig verksamhet för äldre och personer med funktonsvariationer. Senaste tillskott är ett nybyggt solrum till Daglig verksamhet Funktionsstöd i Kvarteret Tigern på Herrhagsgatan 31 i Karlstad.

Karlstads kommun som köpte Herrhagskyrkan i stadsdelen Herrhagen har renoverat och anpassat lokalerna för vård- och omsorgsförvaltningens dagliga verksamhet. Daglig verksamhet är inriktad till personer med funktionsnedsättning och omfattas av LSS. Förutom aktiviteter i nya fräscha lokaler kommer det erbjudas även solterapi ett solrum.

Maria Falk, enhetschef för daglig verksamhet i Karlstad har mångårig erfarenhet av aktiveringsarbete för vuxna och äldre med funktionsvariationer.

– När vi såg det mörka, helt ljudisolerade rummet på källarvåningen, då kände vi direkt att det skulle passa perfekt för ett solrum, berättar Maria.

Inspirationen till inredningen kom från tidigare besök på hälsocentret  på Kusten Hammarö samt från studiebesöket på Oskarslunds vårdboende i Karlstad. Båda anläggningar har investerat i ett solrum med svensk kustmiljö och solsimulatorer av modell Trippel.

Personer med funktionsvariationer behöver lugn och ro, men också sinnessimulering. Flera har också olika fysiska nedsättningar, där den sköna värmen från solen har avkopplande effekt.

Det pågår slutarbeten med att iordningställa sista detaljer så som solstolar och annan inredning. På måndag den 3 maj öppnar portarna till det nya solrummet där vuxna över 18 år med funktionsvariationer kan få åtnjuta den sköna solterapin och gemenskap.