Svensk sol lyser starkt i det tyska Hawaii paradiset

Under många år hade Ernst-Friedrich Baumer en dröm om att använda energi från solstrålar och sälja till kunder som vill sola eller behöver solljus av terapeutiska skäl. Idén blev verklighet och efter nio års renovering är Herr Baumer först i Tyskland med att erbjuda en storskalig solterapi i en tidigare jordbruksfastighet i Nutzwedel utanför Hamburg. Den kulturminnesmärkta 130-åriga ladugården har totalrenoverats och utrustats med modern teknik, bl. a solceller på taket som försörjer hela solterapiverksamhet i Nutzwedel Resort med ström. Sunwell har levererat sammanlagt 8 solsystem av både Hexagon och Trippel modeller som en del av Nutzwedels egna SUNFIDELITY® – system, som ska skapa en naturtrogen solmiljö där alla sinnen aktiveras (www.nutzwedel.de).

För Sunwell startade projektet i början av 2020. Först installerades en Hexagon-sol i restaurang- och bardelen. Tanken var att testa alla funktioner och forma idéer på fortsättningen av solprojektet, som skulle vara ett stort Maui-rum, intill restaurangen. Efter många digitala möten och samtal mitt i brinnande pandemi skapades till slut en speciallösning med ytterligare sju solsystem vilka installerades och driftsattes under sommaren 2021. Det första solsystemet används numera som ”teaser” för hotellgäster och andra besökare, där de kan avnjuta en enklare måltid eller fika och samtidigt testa solterapi, innan det är dags att kliva in det riktiga tropiska paradiset.

Den 400 m2 stora ladan, bjuder på en oförglömlig upplevelse, där besökare kliver rakt in i det tropiska paradiset Maui på Hawaii.  Sunwells sju solsystem är monterade på noggrant utvalda positioner i rummet för att skapa optimala solytor för både solterapi och andra möjliga aktiviteter i solen. Samtliga solsystem kan flexibelt styras var för sig med flera specifika program som simulerar olika dygnsväxlingar från tidig gryning, starkt dagsljus till dämpad kvällssol och solnedgång.

”Sol-ladans” samtliga väggar är handmålade med fotorealistiska panoramabilder från ön som herr Baumer besökt med sin fru och blev förälskad i. Golvet är täckt med en speciell slitstark tygmatta som imiterar sand. För att kunna erbjuda en riktig semesterkänsla finns det även ett avancerat ventilationssystem, som förutom lufttemperatur styr även luftfuktighet och tillför autentiska dofter. Det finns ett högkvalitativt ljudsystem för både valfri musik och autentiska bakgrundsljud samt smakfull inredning med växter, korgar, stolar bord mm. Som kompletterar hela miljön och skapar en illusion av att befinna sig på Hawaii på riktigt.

I oktober 2021 invigdes Nutzwedel Resort med SUNFIDELITY® för allmänheten och man marknadsför sig mot alla som söker glädje och avkoppling, kämpar mot utbrändhet, stress, hudsjukdomar eller vill bromsa uppkomsten av demens. Förutom solterapin i Maui sol-lada och den förstklassiga restaurangen erbjuder Nutzwedel flera fräscha konferensrum för möten, seminarier och liknande. Inom kort öppnar även ett helt nytt konferenshotell intill ladan. Som nästa etapp planeras en nybyggnation av ett sportcentrum med olika aktiviteter som boule, bågskytte, konstisbana och minigolf.