Attendo fortsätter sin solresa i Göteborg

Både i Sverige och utomlands används Sunwell-koncept med ljusterapi i solrum framgångsrikt på hundratals kommunala och privata äldreboenden och vårdhem för att främja hälsa och välmående. Senaste tillskottet det nya och moderna äldreboendet Attendo Lundby Park på Hisingen, Göteborg som ligger i kvarteret SoHå vilket blir ett socialt hållbart kvarter med en mix av olika boendeformer. Äldreboendet är s.k. Livsstilsboende med inriktning mot Sport & Spa och Kultur & Nöje och beräknas stå klart första halvåret 2022 med 99 nya lägenheter.

Attendo skriver på sin hemsida:

– Att vara aktiv och få tid att ägna sig åt sina intressen i samvaro med andra är för många en viktig del av livet. Vi vill att äldre ska få bevara sin livsstil så länge som möjligt, även då man flyttar in på ett äldreboende. Därför erbjuder vi äldreboenden med följande inriktningar: Sport & Spa, Utevistelse & Trädgård samt Kultur & Nöje. Hos oss ska man kunna ägna sig åt det man själv är intresserad av tillsammans med andra som kanske har likartade intressen.

Sunwell har ett etablerat samarbete för livsstilsboenden ” Kultur & nöje, med fokus på alla former av kulturupplevelser.  Kulturella upplevelser har en positiv påverkan på många människors hälsa och livskvalitet, skapar mening, tränar sinnen, roar och stimulerar gemenskap – likaså solterapi från Sunwell.

Solrum från Sunwell installerade på Attendo’s boenden de senaste åren var oftast inredda med en svensk sommarmiljö. Även på Lundby Park har man beslutat att inreda solrummet med svensk kust som tema. Rummet har även en härlig sandstrand med rullstolsramp för att även rörelsehindrade seniorer kan få access.

Kusttema uppskattas hos många äldre med demenssjukdomar och de som kanske aldrig varit utomlands på en exotisk semester. Alla kulisser i kust-solrum är byggda som en autentisk miljö med bl.a. med fin svensk skärgård, kulisser av faluröda bodar, gedigna trähus, pållare, träbryggor, tågvirke mm skapar en helhetsupplevelse. Alla färger, dofter, ljud  och sand mellan tårna känns bekanta, stimulerar minnet och skapar en skön trygghetskänsla.

Solljusterapi har både en lugnande och stimulerande effekt och fyller en viktig social funktion. Regelbunden vistelse i solrum innebär stora vinster både i form av glada välmående seniorer med lägre omsorgsbehov samt t ex i minskad kostnad för sömnmedel och lugnande läkemedel. I ett fint solrum kan de äldre träffas, koppla av, ventilera olika känslor och lämna vardagen för en stund. Äldre personer med demens blir enklare att aktivera i en skön varm autentisk solmiljö som man kan relatera till från sin ungdom eller en tidigare semesterresa.

Många boenden upptäcker att solrum inte bara ökar välbefinnande hos de äldre, utan även skapar bättre miljö för personalen. Det finns även studier som påvisar minskad sjukfrånvaro hos anställda tack vare det hälsofrämjande solljuset från Sunwell.