Solen lyser alltid på den helt ovanliga ön

En helt ovanlig ö, trettio meter från fastlandet. Marholmen Hotell & Konferens är ett örike i Roslagen för rekreation, inspiration & möten. En timme från Stockholm, Uppsala & Arlanda, men ljusår från vanligheten. Marholmen vänder sig både till konferens- och fritidsgäster med upplevelser i Roslagens vackra skärgård. Anläggningen erbjuder bland andra flera exklusiva villor, nybyggt hotell, 40 nyrenoverade stugor, glampingö, fräscha konferenslokaler, spaavdelning ”Mareld” och brett utbud av olika aktiviteter- nu även solrum med ljusterapi från Sunwell. 

När Anders Hallin, VD på Marholmen, kontaktade Sunwell under hösten 2020 fanns det tankar på att komplettera utbudet av aktiviteter i Mareld Spa med något annorlunda som skulle sticka ut bland konkurrenter. Valet föll på ett solrum med ljusterapi, det som Sunwell kallar solterapi eller solljusterapi. Det framtida solrummet skulle byggas i ett gym på ca 40 m2, precis intill spaavdelningen. Lokalen användes inte särskilt mycket då det inte riktigt passade ihop med det övriga spa-utbudet.

Efter flera gemensamma diskussioner och referenser från andra solrum bestämde sig Marholmen för ett större solsystem, modell Hexagon 7. Solen hänger högt upp i taket och med sina flexibla justerbara reflektorer belyser en stor yta på över 20 kvm där upp till 10 personer kan sitta och uppleva den soliga ljusterapin. Väggen med stora panoramafönster och vacker utsikt över bryggor och viken ska bli en del av interiören. Eftersom Marholmen ligger i Roslagens skärgård kändes svensk/Roslagens kustmiljö som ett naturligt konceptval.

– Vi ville utveckla vår spaavdelning med något nytt och innovativt, säger Anders Hallin. Coronapandemi försenade hela projektet men nu står vi redo att ta emot gäster och erbjuda hälsa, friskvård, ljus, värme och en spännande aktivitet. Solrummet har inte riktigt färdigställts därför har vi endast smyglanserat det. Vi håller på att slutföra den sista inredningen i solrummet och planerar att vara helt klara lagom inför jul och den mörkaste tiden på året. Förutom en riktig semesterkänsla i svenska skärgården mitt i sommaren vill vi erbjuda våra gäster alla hälsoeffekter som solterapi innebär: allt från stärkt immunförsvar med D-vitamin till att motverka vinterdepression. Solterapi kan också bli en skön del av konferenspaket eller varför inte bröllopsresa?

Sunwell solsimulator är en unik uppfinning som simulerar ljus jämförbart med solljuset utomhus, med fördelen att UV-strålar är filtrerade till låga ofarliga nivåer, långt under gränsvärden för solarier. Tack vare simuleringen av solens hela ljusspektrum med starkt ljus upp till 30 000 lux, infraröd värme och kontrollerad låg UV har solljusterapi flera positiva hälsoeffekter. Kan nämna bland andra effektiv ljusterapi mot vinterdepression, smärtlindring och avslappning samt stärkt immunförsvar tack vare stimulansen av D-vitaminproduktionen i huden. Allt detta tillsammans med en skön miljö där alla sinnen stimuleras ger energi och välbehövligt avbrott i vardagen.

Solljus är extra viktigt under den fortfarande pågående pandemin. Flera nyheter om sambandet mellan D-vitamin och risken för svårt insjuknande i Covid har publicerats. Våra solrum och solsystem har använts för ökad hälsa och välmående i snart 20 år och det finns dokumenterade positiva resultat från flera forskningsstudier, både i Sverige och utomlands.