Tjörn på västkusten har blivit den soligaste ön i Sverige

Mitt på Tjörn, i Kållekärr, i ett lugnt villaområde investerade kommunen 2017 i ett tropiskt solrum på Lilldals äldreboende som en satsning för att de boende ska kunna njuta av solen även under mörka månaderna på året.  Det var de boende själva som önskade sig ett solrum (https://issuu.com/tjornskommun/docs/vpt-nr1_2018). Solrummet blev en succé och nu har även Valåsens äldreboende som ligger bara ett stenkast bort på samma gatan valt att erbjuda solterapi för sina äldre.

Valåsens äldreboende har en samlad kompetens och kunskap om demens, där arbetet är pedagogiskt med stor hänsyn till demenssjuka personers behov. Pernilla Rasmusson, enhetschef på Valåsen kontaktade Sunwell i början på september med förfrågan om ett solrum, efter att hon och hennes kollega Aida Tegeltija besökte Lilldals solrum tidigare. De båda kände att det kanske var något för deras boende, enligt Pernilla.

– Vi tänkte att kustmiljön passade oss här då många av våra boende har haft närhet till havet och arbetat med  bl.a. fiske. Det kändes fint att kunna erbjuda en sådan miljö att vila i, säger Pernilla.

Kusttema uppskattas hos många äldre med demenssjukdomar och de som kanske aldrig varit utomlands på en exotisk semester. Alla kulisser i kust-solrum är byggda som en autentisk miljö med bl.a. med fin svensk skärgård, kulisser av olika sjöbodar, gedigna trähus, pållare, träbryggor, tågvirke mm skapar en helhetsupplevelse. Alla färger, dofter, ljud och sand mellan tårna känns bekanta, stimulerar minnet och skapar en skön trygghetskänsla

Solljusterapi har både en lugnande och stimulerande effekt och fyller en viktig social funktion. Regelbunden vistelse i solrum innebär stora vinster både i form av glada välmående seniorer med lägre omsorgsbehov samt t ex i minskad kostnad för sömnmedel och lugnande läkemedel. I ett fint solrum kan de äldre träffas, koppla av, ventilera olika känslor och lämna vardagen för en stund. Äldre personer med demens blir enklare att aktivera i en skön varm autentisk solmiljö som man kan relatera till från sin ungdom eller en tidigare semesterresa.

Många boenden upptäcker att solrum inte bara ökar välbefinnande hos de äldre, utan även skapar bättre miljö för personalen. Det finns även studier som påvisar minskad sjukfrånvaro hos anställda tack vare det hälsofrämjande solljuset från Sunwell.