Project Description

Multisensoriskt rum till äldre i Haarlem

Kund Äldreboende Haarlem De Houttuinen

Kontakt

Bransch Äldreomsorg

Uppdrag Solrum för äldreboende i Holland

About company

Vårdboende De Houttuinen tillhör en större vård- och omsorgkedja Zorgbalans och ligger på gränsen mellan Haarlem och Heemstede i Holland.

Man bor i ett ”hus” i en oberoende lägenhet med egen ytterdörr och vardagsrum, där de boende driver hushållet tillsammans med cirka nio andra invånare och ett permanent litet team av anställda. På så sätt kan man fortsätta att leva ett eget liv, som man är van vid.

De boende kan röra sig fritt i de stora luftiga lokalerna och träffa andra boende eller familj i t ex egen Grand Café eller inre trädgårdarna. Vid dåligt väder behöver knappt lämna huset för underhållning; här finns bl.a.  egen butik, frisör och biosalong.

Boendet drivs enligt motto ”Stor i liten skala” där man med mycket professionell hjälp, vägledning och underhållning möjliggör för människor med demens att leva självständiga liv.

Lösning

2013 beslutade Zorgbalans styrelse att investera i ett solrum – Strandrum för seniorer för att:

Höj livskvaliteten för äldre ytterligare
Bidra till deras fysiska och mentala hälsa
Skapa social aktivitet där äldre kan mötas på ett ordnat sätt
Låt de äldre få träffas på en trevlig plats med sina släktingar

Sunwell levererade solsimulator Trippel till ett speciellt rundformat rum med högt till tak och härligt rymd.

Result

Strandrummet är mycket populärt bland de speciella aktiviteterna som De Houttuinen erbjuder äldre med demens. Att sitta i solen och höra vågorna och måsarna ger lugn i sinnet och underlättar för sökandet efter minnen. Det blir lätt att drömma sig tillbaka till skolutflykter till Parnasse Beach, när den varma solen från Sunwell smeker ansikte och sanden glider mellan tårna. En semester i huset helt enkelt!

Vårdpersonalen beräftar dessutom att att flera äldre  har fått bättre och längre sömn, sedan de börjat använda solljusterapi.

Läs mer om våra andra projekt