Project Description

Äldre med demens i Östersund blir lugnare av solterapi

Bransch
Äldreomsorg / Personalvård

Uppdrag
Tropiskt solrum för äldre och personalen

Om företaget

Brist på sol kan leda till stress, nedstämdhet och ohälsa. Enhetschefen Lena Holmberg på Tallbacka äldreboende i Östersund har sett till att ordna ett solrum för de både boende och anställda med hjälp av utvecklingsmedel.

Huvudmålet var främst att brukarna skulle få sol och komma ut fast det är kallt ute. Även personalen skulle få kunna sitta i solrummet och få D-vitamin för att  hålla sig friska. Ett annat viktigt mål var för att minska förbrukning av läkemedel.

Lösningen

I slutet av 2016  installerades ett rum med tropisk miljö och solsimulator modell Trippel.

Solrummet är dekorerad med panorama fondbild och flera väggkulisser som bambu, trä och vitputsad husvägg. I stället för en traditionell sandstrand används mobila sandlådor framför solstolarna där besökare kan doppa tårna i den solvarma sanden och får helhetskänsla av att befinna sig på en exotisk plats.

Resultatet

Under de första 3 – 4 månader efter installationen har man märkt klar reducering av medicinförbrukning. Varje eftermiddag, 7 dagar i veckan, sitter små grupper av 5 – 6 personer i solrummet och vi ser hur snabbt de äldre blir lugna och avslappnade i den varma solmiljön.

Solrummet är mycket populärt och i kombination med fika och dricka som personalen serverar fyller det en viktig social funktion. De dementa ofta inte pratar så mycket och blir svåra att aktiveras. I solrummet skapas det en skön gemenskap, där de sitter i lugn och ro, tittar inredningen och på varandra och ler. Flera av de äldre har kanske drömt om en exotisk semester, men aldrig kunnat resa utomlands. Att kliva i det varma solrummet blir som att deras dröm har gått i upplevelse.

En annan viktig positiv effekt av solterapi syns vid omvänt dygnsrytm och svårigheter att sova hos vissa äldre och dementa. Man brukar låta de boende som har sovit dåligt under natten att sätta sig i solrummet på förmiddagen för att skapa ”morgonkänsla”. Efter solterapin blir de äldre pigga direkt och orkar hålla sig vakna under dagen, vilket hjälper dem att kunna somna på kvällen och få sova gott under natten.

Läs vidare om våra andra projekt