Historia

Tanken på en miljö som är identisk med våra drömmar lurade i bakhuvudet på Ingemar Nilsson, grundare av Suntech Group AB, som i flera år tillverkat solsimulatorer till klimatvindtunnlar till bilfabriker runt om i världen. När operatörerna som testade bilarna i tunneln på Volvo ringde en regnig dag och undrade om det var ok att de fikade i det konstgjorda solljuset, började idén ta ordentlig fart i Ingemars hjärna.

Ett produkttest av det lite ovanligare slaget var när Joico testade hur deras hårvårdsprodukter fungerar i extrema väderförhållanden. Denna film är inspelad i klimatvindtunneln på NEVS i Trollhättan. Ca 7 minuter in i filmen tar modellerna plats i klimatkammaren och får till en början känna på solljus och värme från solpanelerna.

Idén nådde sin fulländning i början på 2000-talet när grundaren en lördagskväll tittade på Bingolotto och la märke till att majoriteten av de tävlande mest av allt önskade sig en resa till solen om de fick chansen. Detta tillsammans med samtalet från fabriken lade grund till nuvarande koncept med Sunwell solrum.  En tropisk miljö med fin sand, panorama-fondbild föreställande en exotisk havsstrand, palmer, solstolar, bar mm samt inspelat bakgrundsljud av vågor och lokal folkmusik blev den första demoanläggningen under varumärket Suntech.

Läs mer om hur företagets grundare fick idén till att ”ta Mauritius till Sverige” i artikeln i Scan Magazine här.

Från början var den konstgjorda tropiska miljön tänkt mest till nöjesindustrin, men miljön visade sig vara idealisk för människor med utmattningsdepressioner och ledvärk. Första anläggning har köpts 2003 av Vänersborgs kommun till servicehuset Solängen, där både pensionärer och personal njuter av solen i Mautitius-rummet än idag.

Idag finns våra solinstallationer på hundratals äldreboenden, hotell, spa avdelningar, badhus m fl runt om i Sverige och världen.

Ta del av en forskningsrapport framtagen av FoUU-centrum Fyrbodal i samarbetet med Vänersborgs kommun och Solängen här:

RAPPORT – SOLRUM PÅ ÄLDREBOENDE

I september 2019 förvärvades Suntech Group AB av Argynnis Group , tidigare Binar, som utvecklar nischföretag med unika tekniker och produkter för professionella kunder. I divisionen Heating & Drying Group ingår, förutom Vänersborgs-bolaget Ircon Drying Systems AB, även det franska bolaget Solaronics. I januari 2020 blev Suntech en integrerad del av Ircon Drying Systems AB och bedrivits som ett separat affärsområde, under varumärket Suntech.

I augusti 2020 lanseras nytt varumärke Sunwell som passar bättre produkternas användningsområden för välmående (well-being). Varumärket Suntech finns kvar för industriella applikationer. För mer info besök Ircon-Solaronics hemsida här>

I 2019 besökte den tyska uppstickaren Sono Motors som utvecklar elbilen Sion bilfabriken NEVS i Trollhättan för att testa bilen i olika förhållanden. Klimatkammaren på NEVS är sedan länge utrustad med solljussimuleringssystem från Suntech. Ca 1 minut in i filmen kommer inslag som visar solsimulator.

Vi är experter på solterapi!

Läs mer