Historia

Tanken på en miljö som är identisk med våra drömmar lurade i bakhuvudet på Ingemar Nilsson, grundare av Suntech, som i flera år tillverkat solsimulatorer till klimatvindtunnlar till bilfabriker runt om i världen. När operatörerna som testade bilarna i tunneln på Volvo ringde en regnig dag och undrade om det var ok att de fikade i det konstgjorda solljuset, började idén ta ordentlig fart i Ingemar Nilssons hjärna.

Idén nådde sin fulländning i början på 2000-talet när han en lördagskväll tittade på Bingolotto och la märke till att majoriteten av de tävlande mest av allt önskade sig en resa till solen om de fick chansen. Ingemar tänkte då, varför inte kopiera en tropisk miljö, spela in vågskvalp och köpa lite folkmusik från platsen. Han ordnade tonvis med fin sand, från England köpte han fonden av en strand med palmer och hav och solstolar, bar och ljud fixade han själv. Demonstrationsanläggningen var ett faktum.

Läs mer om hur Suntechs grundare fick idén till att ”ta Mauritius till Sverige” i artikeln i Scan Magazine här.

Från början var den konstgjorda tropiska miljön tänkt mest till upplevelseindustrin, men miljön visade sig vara idealisk för människor med utmattningsdepressioner och ledvärk. Första anläggning har köpts 2003 av Vänersborgs kommun till servicehuset Solängen, där både pensionärer och personal njuter av solen i Mautitius-rummet än idag. Ta del av en forskningsrapport framtagen av FoUU-centrum Fyrbodal i samarbetet med Vänersborgs kommun och Solängen här:

RAPPORT – SOLRUM PÅ ÄLDREBOENDE

 

Idag finns våra solinstallationer på hundratals äldreboenden, hotell, spa avdelningar, badhus m fl runt om i Sverige och världen.

I september 2019 förvärvades Suntech Group AB av Argynnis Group , tidigare Binar, som utvecklar nischföretag med unika tekniker och produkter för professionella kunder. I divisionen Heating & Drying Group ingår, förutom Vänersborgs-bolaget Ircon Drying Systems AB, även det franska bolaget Solaronics. I januari 2020 blev Suntech en integrerad del av Ircon Drying Systems AB och bedrivits som ett separat affärsområde, fortsatt under varumärket Suntech.

I augusti 2020 lanseras nytt varumärke Sunwell som passar bättre produkternas användningsområden för välmående (well-being). Varumärket Suntech finns kvar för industriella applikationer. För mer info besök Ircon-Solaronics hemsida här>

Vi är experter på solterapi!

Läs mer