Effekter av solterapi

Vi behöver både se dagsljus för att bli vakna och alerta och känna solljus med sin värme in på bara skinnet för att hålla oss friska. Sunwell är inte bara en sollampa, utan en solsimulator som skapar solljus som kan mäta sig med originalet. Fördelen är att mängden UV-strålningen är filtrerad till låga nivåer  som ligger under gränsen för artificiella solanläggningar. Solljusterapi i ett av Sunwell’s solrum erbjuder mer än ljus, värme och en skön miljö – den har flera positiva hälsoeffekter.

D-vitamin och immunförsvar

Vi får i oss vitaminet antingen med mat eller genom solljus. Utan D-vitamin kan immunförsvaret inte aktiveras.

Det finns forskning som tyder på att D-vitaminbrist hos många människor delvis kan hänga ihop med varningar för solning. Dock är det så att den viktigaste källan till D-vitamin under sommarhalvåret är solbestrålning, enligt Livsmedelsverket. De menar att vara utomhus barärmad under juni och juli upp till en kvart, 2-3 dagar i veckan motsvarar ett RDI (Rekommenderat Dagligt Intag) av D-vitamin från mat under samma period.

Sunwell solsimulatorer är utrustade med speciella UV-filter som minskar UV-strålningen till en kontrollerad och låg nivå.  En timme med Sunwell solsimulator motsvarar ca. 20 minuter vistelse utomhus mitt på dagen vid soligt väder under juni och juli. Regelbunden användning av Sunwell solsimulator kan stimulera produktion av D-vitamin i huden – också under de mörka årstiderna när solbrist och därmed D-vitaminbrist är som mest påtaglig.

Därtill finns det flera andra positiva hälsoeffekter:

 • Produktion av pigmentet melanin i huden som är kroppens skydd mot UV
 • Benskörhet hos vuxna och rankit hos barn motverkas
 • Hudsjukdomar som ex. psoriasis kan lindras med regelbunden ljusbehandling.

Årstidsrelaterad depression (SAD)

Främsta anledningen till årstidsrelaterad depression (SAD – Seasonal Affective Disorder) är brist på ljus och överproduktion av kroppens eget ”sömnmedel” – hormonet melatonin. I fullt dagsljus är melatoninproduktionen låg, men när mörkret faller produceras allt mer melatonin som gör det lättare för oss att somna. När man sedan vaknar och ljuset når ögonen börjar kroppen producera serotonin som har den omvända effekten. Om vi inte får tillräckligt med ljus under dagarna rubbas dygnsrytmen och därmed sömnen. Det kan bli svårt att sova, vilket påverkar både sinne och kropp.

Det som skiljer årstidsbunden depression från vanlig depression är att symtomen alltid ger sig till känna vid samma tid på året, vanligen från oktober till april. De främsta symtomen är sömnlöshet/trötthet, lägre självkänsla, minskad sexlust, nedstämdhet, ångestkänslor och ökat sötsug.

För personer som lider av SAD, eller av den lindrigare formen vintertrötthet, kan ljus i form av ljusterapi hjälpa. Det synliga ljuset från Sunwell’s solsimulator ligger mellan 10.000 – 30.000 lux.  Sunwell’s solsimulator skiljer sig från traditionella ljusterapilampor genom att inkludera solens hela ljusspektrum:  låg UV strålning såväl som skön värme från infrarött ljus (IR).

Avslappning och smärtlindring

Största delen av solens energi kommer från det infraröda ljusspektret, osynligt för ögat. Det infraröda ljuset värmer upp kroppen inifrån på ett mycket avslappnande och behagligt sätt. Det finns många positiva hälsoeffekter av solens infraröda ljus:

 • Stimulerar kroppens egen läkningsprocess genom att öka blodcirkulationen och rensa kroppen från slagg.
 • Minskar svullnader och inflammationer.
 • Påskyndar sårläkning och lindrar olika hudbesvär som ex. torr hud, ojämn hudton, acne, eksem, psoriasis mm.
 • Har lindrande effekt vid muskelsmärta.
 • Ökar tänjbarhet samt lindrar viss typ av reumatisk värk.
Sunwell solsimulator med hela solens ljusspektrum kan användas samtidigt för både ljusterapi och värmebehandling. Värmen gör kroppen mjuk och och passar som ett komplement till exempelvis massage eller yoga.

Minskad stress och upplevelse

I Sunwells inspirerande miljö med ljus och värme, till ljudet av havets vågor och med en lätt bris över huden kan Ni stänga av vardagens tankar och krav. Vardagens stress lämnas vid dörren och Ni kan slappna av och för en stund förflytta Er till Ert eget semesterparadis. Denna miljö är njutbar, upplevelsen motverkar stress och utbrändhet samt ger ny energi och vitalitet.

I samband med lunch, kundbesök, affärsmöte etc kan Ni erbjuda Era kunder och/eller anställda en härlig och semesterbetonad stund i Sunwell solrum, som garanterat etsar sig fast i minnet och skapar mervärde och lönsamhet.

Solrum även minskar utanförskap och har blivit populärt inslag på hundratal äldreboenden i Sverige och utomlands.

Möjligheterna med Sunwell solmiljö är oändliga:

 • beachparty i november
 • kickoff för företaget i december
 • familjefirande i januari
 • exotisk bröllopsresa i februari

… eller bara en annorlunda upplevelse när som helst.

Företag som erbjuder extra förmåner till sina anställda blir mer attraktiva arbetsgivare. Solrum som friskvård för personalen ökar produktivitet och engagemang samt kan bidra till minskad sjukfrånvaro.

Se vårt sortiment

Till Produkter / Tjänster