Effekter av solterapi

Mer lust, mer ork och mer glädje. Solen är inte bara skön, många forskningsresultat pekar på att människan behöver en viss mängd solljus för att hålla sig frisk. Sunwell kombinerar hälsoeffekter från flera olika produkter som infrarödbastu och ljusterapilampor i en komplett och unik solsimulator för ljusterapi och upplevelse.

Ljusterapi med med Sunwell solsimulator – solterapi – blir den perfekta lösningen när solbristen under höst och vinter påverkar både humör och hälsa. Tack vare hela solens ljusspektrum med kontrollerad låg UV finns det många positiva hälsoeffekter  i en och samma produkt – Sunwell solsimulator.

D-vitamin och immunförsvar

Vi får i oss D-vitaminet antingen med mat eller genom solljus som är nödvändig för att immunförsvaret kan aktiveras.

Det finns forskning som tyder på att D-vitaminbrist hos många människor delvis kan hänga ihop med varningar för solning. Dock är det så att den viktigaste källan till D-vitamin under sommarhalvåret är solbestrålning, enligt Livsmedelsverket. De menar att vara utomhus barärmad under juni och juli upp till en kvart, 2-3 dagar i veckan motsvarar rekommenderat dagligt intag (RDI) av D-vitamin från mat under samma period.

Sunwell solsimulatorer är utrustade med speciella UV-filter som minskar UV-strålningen till en kontrollerad och låg nivå.  En timme med Sunwell solsimulator motsvarar ca. 20 minuter vistelse utomhus mitt på dagen vid soligt väder under juni och juli. Regelbunden användning av Sunwell solsimulator kan stimulera produktion av D-vitamin i huden – också under de mörka årstiderna när solbrist och därmed D-vitaminbrist är som mest påtaglig.

Därtill finns det flera andra positiva hälsoeffekter:

 • Produktion av pigmentet melanin i huden som är kroppens skydd mot UV
 • Benskörhet hos vuxna och rankit hos barn motverkas
 • Hudsjukdomar som ex. psoriasis kan lindras med regelbunden ljusbehandling.

Årstidsrelaterad depression (SAD)

Främsta anledningen till årstidsrelaterad depression (SAD – Seasonal Affective Disorder) är brist på ljus och överproduktion av kroppens eget ”sömnmedel” – hormonet melatonin. I fullt dagsljus är produktionen låg, men när mörkret faller produceras allt mer melatonin som gör det lättare för oss att somna. När man sedan vaknar och ljuset når ögonen börjar kroppen producera serotonin som har den omvända effekten. Om vi inte får tillräckligt med ljus under dagarna rubbas dygnsrytmen och därmed sömnen. Det kan bli svårt att sova, vilket påverkar både sinne och kropp.

Det som skiljer årstidsbunden depression från vanlig depression är att symtomen alltid ger sig till känna vid samma tid på året, vanligen från oktober till april. De främsta symtomen är sömnlöshet, trötthet, lägre självkänsla, minskad sexlust, nedstämdhet, ångestkänslor och ökat sötsug.

För personer som lider av SAD, eller av den lindrigare formen vintertrötthet, kan ljus i form av ljusterapi hjälpa. Det synliga ljuset från Sunwell’s solsimulator ligger mellan 10.000 – 30.000 lux.  Sunwell’s solsimulator skiljer sig från traditionella ljusterapilampor genom att inkludera solens hela ljusspektrum:  låg UV strålning såväl som skön värme från infrarött ljus (IR).

Avslappning och smärtlindring

Största delen av solens energi kommer från det infraröda ljusspektret, osynligt för ögat. Det infraröda ljuset värmer upp kroppen inifrån på ett mycket avslappnande och behagligt sätt. Det finns många positiva hälsoeffekter av solens infraröda ljus:

 • Stimulerar kroppens egen läkningsprocess genom att öka blodcirkulationen och rensa kroppen från slagg.
 • Minskar svullnader och inflammationer.
 • Påskyndar sårläkning och lindrar olika hudbesvär som ex. torr hud, ojämn hudton, acne, eksem, psoriasis mm.
 • Har lindrande effekt vid muskelsmärta.
 • Ökar tänjbarhet samt lindrar viss typ av reumatisk värk.
Sunwell solsimulator med hela solens ljusspektrum kan användas samtidigt för både ljusterapi och värmebehandling.  De infraröda strålarna gör kroppen mjuk och och passar som ett komplement till exempelvis massage eller yoga då värmen möjliggör bl. a en djupare stretch och utrensning av toxiner.

Minskad stress och upplevelse

I Sunwells inspirerande miljö med ljus och värme, till ljudet av havets vågor och med en lätt bris över huden kan Ni stänga av vardagens tankar och krav. Vardagens stress lämnas vid dörren och Ni kan slappna av och för en stund förflytta Er till Ert eget semesterparadis. Denna miljö är njutbar, upplevelsen motverkar stress och utbrändhet samt ger ny energi och vitalitet.

Möjligheterna med Sunwell solmiljö är oändliga:

 • beachparty i november
 • kickoff för företaget i december
 • familjefirande i januari
 • exotisk bröllopsresa i februari
 • .. eller bara en annorlunda upplevelse när som helst

Företag som erbjuder extra förmåner till sina anställda blir mer attraktiva arbetsgivare. Solrum som friskvård för personalen ökar produktivitet och engagemang samt kan bidra till minskad sjukfrånvaro.

I samband med lunch, kundbesök, affärsmöte etc kan Ni erbjuda Era kunder och/eller anställda en härlig och semesterbetonad stund i Sunwell solrum, som garanterat etsar sig fast i minnet och skapar mervärde och lönsamhet.

Solrum även minskar utanförskap och har blivit populärt inslag på hundratal äldreboenden i Sverige och utomlands.

Se vårt sortiment

Till Produkter / Tjänster