Sunwell exporterar solljus även till Danmark

Både i Sverige och utomlands används Sunwell-koncept med ljusterapi i solrum framgångsrikt på hundratals kommunala och privata äldreboenden och vårdhem för att främja hälsa och välmående. Nu har även vår nordiska granne Danmark följt trenden och investerat i sitt första solrum på det kommunala äldreboendet Plejehjemmet Ørbygård i Rødovre för att motverka brist på solljus för äldre under de mörka skandinaviska vintrarna.

Aktivitetsledare och arbetsterapeut Annemarie Garvold som tidigare jobbade som föreståndare på det berömda äldreboendet Lottehjemmet i Köpenhamn (https://www.blomsterfonden.se/wp-content/uploads/2013/11/Alma-38.pdf) tog med sig sin syn på mänsklighet, kärlek och glädje inom äldreomsorgen vidare till Ørbygård. Inspirationen till ett ”sinnesrum” kom 2017 på Demensdagarna i Tivolis kongresscenter i Köpenhamn, där Annemarie fick en broschyr om det svenska konceptet med solrum.

Annemarie tog informationen vidare till föreståndaren Helga Skovmand Eriksen på Ørbygård och båda var helt överens om att ett avstressande terapirum med sol, ljus och värme var helt rätt för deras boende. Efter några års planering kom alla delar på plats och i oktober 2021 installerades ett första Sunwell solrum med ett solsystem av modell Trippel samt en fondbild med tropisk kust som reflekterar ljuset och förstärker effekten av solljusterapi.

– Vi är riktigt nöjda med vårt solrum, en plats att verkligen koppla av och njuta av solens livgivande strålar. På grund av semester hos personalen har vi precis börjat använda solrummet så det har inte varit så många boende och personal där uppe än. Men de boende som har testat solterapi är så glada över det, och ber om att få komma tillbaka igen. Jag är säker på att solrummet blir ett ställe som vi kommer att använda mycket, säger Helga Skovmand Eriksen.

Helga fortsätter: – Vi har till en början skrivit om solrummet vår interna ”Beboer-blad”, och lite på vår hemsida (https://www.rk.dk/pl-oerbygaar…), samt informerat anhöriga. Förra veckan hade vi besök av vår borgmästare och äldreministern, och de fick också testa på att sitta i solrummet. Båda var väldigt exalterade!

Solljusterapi har både en lugnande och stimulerande effekt och fyller en viktig social funktion. Regelbunden vistelse i solrum innebär stora vinster både i form av glada välmående seniorer med lägre omsorgsbehov samt t ex i minskad kostnad för sömnmedel och lugnande läkemedel. I ett fint solrum kan de äldre träffas, koppla av, ventilera olika känslor och lämna vardagen för en stund. Äldre personer med demens blir enklare att aktivera i en skön varm autentisk solmiljö som man kan relatera till från sin ungdom eller en tidigare semesterresa (https://sverigesradio.se/artik…).

Många äldreboenden upptäcker att solrum inte bara ökar de äldres välbefinnande, utan också skapar en bättre miljö för personalen. Det finns även studier som påvisar minskad sjukfrånvaro bland anställda tack vare det hälsofrämjande solljuset från Sunwell (https://sverigesradio.se/artik…).