När det inte finns lediga rum kan solhörna vara lösningen

Attendo står i framkant och har flest antal solrum på sina boenden. Nästa tillskott blev Attendo Ljung på Värmdö i Stockholm där man nu kan motverka brist på solljus för äldre under de mörka skandinaviska vintrarna.

Verksamhetschef Veronique Annink arbetade tidigare på ett annat äldreboende där hon och aktivitetscoachen var drivkraften bakom investeringen i en solsimulator från Sunwell i 2020. När Veronique sedan började på Attendo Ljung i 2021, blev hon återigen engagerad solterapi för äldre och ordnade snabbt finansiering av en solmiljö.

På detta boende hade man inte möjlighet att inreda ett komplett solrum då alla lediga lokaler var för små. I stället byggde Sunwell en enklare solhörna i ett allmänt utrymme som kan avskärmas med en gardin vid behov. Med hjälp av en panorama-fondbild med ljusreflekterande tyg och ett solsystem av modell Trippel skapades en härlig svensk sommarmiljö, där de äldre kan träffas, koppla av och förflyttas till en solig svensk skärgård för en stund.

Äldre personer med demens har stor nytta av den sköna autentiska solmiljön som den kan relatera till från sin ungdom. Att höra vågskvalp och måsskrik, som är så nära förknippat med skärgården och samtidigt få en riktig dos av ljus och värme både aktiverar hjärna och ger ett lugn i själen.

– Då vi hade solrum på min förra arbetsplats, ville jag upprepa detta även på Attendo Ljung. Det blir en härlig gemensam aktivitet för både personalen och våra äldre där de tillsammans kan tanka energi och må bra.. Dessutom är det ju även friskvård för personalen, säger Veronique Annink, verksamhetschef.

Kusttema i våra solrum uppskattas hos många äldre med demenssjukdomar och dem som kanske aldrig varit utomlands på en exotisk semester. Vår panoramabild med svensk sommarkust täcker hela två väggar och skapar en autentisk känsla att befinna sig i en svensk skärgård.  Alla färger, ljus och ljud blir för många äldre bekanta, stimulerar minnet och skapar en skön trygghetskänsla.

Många boenden upptäcker att solrum inte bara ökar välbefinnande hos de äldre, utan även skapar bättre miljö för personalen. Det finns även studier som påvisar minskad sjukfrånvaro hos anställda tack vare det hälsofrämjande solljuset från Sunwell.