Tropiskt paradis för äldre i Uppsala

I samarbete med Äldreförvaltningen Uppsala kommun och Sunwell har nu även Balders vård och omsorgsboende i Uppsala fått eget tropiskt semesterparadis med sandstrand, palmer, bambu och detaljerad inredning. Detta projekt var ett viktigt steg i ett arbete att höja livskvalitén för boende.

I vecka 49 tömdes ett rum på 25 m2 och ombyggnaden tog sin början. Väggarna och taket målades i himmelsblå färg för att tillsammans med den blå solsmulatorn Trippel harmonisera med övrig interiör. Under några dagar byggdes en stor strand-fondvägg med runt hörn och en vitputsad husfasad med rött tak och blommor i fönstret, övriga väggar blev smakfullt dekorerade med bambu. Nytt golv lades och en 18m2 sandstrand med rullstolsramp ordnades intill fondväggen. Även en pergola och bar kom med i planeringen. Ser hur rummet byggdes här>

Resultatet: Besökaren kliver in i ett tropiskt paradis med mjuk sandstrand framför ett glittrande hav, kantad av exotiska palmer. Direkt i entré kommer en ombonad känsla under en pergola stämningsfullt belyst och dekorerat med vildvinsrankor. Blommor och palmer tillsammans med fondbilden av en vit sandstrand inger en äkta känsla av att befinna sig på en tropisk ö. Barhörnan kan stå redo med paraplydrinkar och förfriskning, och besökare sätter sig sedan bekvämt i solstolar och borrar fötterna i den mjuka sanden.

Se hur solrummet byggdes här>

”Under dessa omständigheter med restriktioner och social distansering vill vi minska känslan av utanförskap, öka känslan av socialt sammanhang och minska den oro och ångest som kan komma att uppkomma under pandemin men också i tider efter pandemi. Tillsammans med boende har vi redan rest till både Miami och Mauritius!” – säger Mona Fröjberg, Verksamhetschef på Balders vård och omsorgsboende.

Mona fortsätter: ”Vi har valt tropisk miljö för att låta de äldre och våra vardagshjältar till medarbetare uppleva en exotisk semester, att få möjlighet till en ”resa”, en upplevelse som kan delas tillsammans med medarbetare och efter pandemin med deras nära och kära. Detta blir en utmärkt social aktivitet där de äldre kan ”resa” under ordnade former. Med pandemin följer negativa effekter men vi hoppas att vi genom vår julklapp till Balder, vårt nya solrum och dess värme, kunna bidra till bättre hälsa för alla på Balder, hyresgäster, medarbetare och anhöriga.”