Årets sista solrum för äldre byggdes på Sävegården i Floda

Hela projektet startade med att Sunwell var i kontakt med Katarina Grahn som är enhetschef på ett annat äldreboende i Floda, Höjdenhemmet, som har fått sitt solrum installerat i början på 2012. Katarina nämnde då att Sävegården var också intresserade i solterapi för äldre.

FöreEfter

Efter grundlig planering och flera besök hos kunden har Madeleine Stenqvist, enhetschefen och eldsjälen bakom projektet, till slut ordnat finansieringen och bestämt sig för ett tropiskt solrum med sandstrand.

En källarlokal som ligger i anslutning till spaavdelningen omvandlades med hjälp av en panorama-fondbild av ljusreflekterande tyg, bambu, massiva träväggar, pergola, vitputsat hus, mjuk sand och fina växter till tropiskt paradis med glittrande hav, palmer och sandstrand där de äldre kan träffas, koppla av, borra fötterna i den solvarma sanden. Solsystemet Trippel belyser hela strandområdet och skapar en känsla att befinna sig på semester på riktigt.

Många boenden upptäcker att solrum inte bara ökar välbefinnande hos de äldre, utan även skapar bättre miljö för personalen. Det finns även studier som påvisar minskad sjukfrånvaro hos anställda tack vare det hälsofrämjande solljuset från Sunwell.